Ponude

Planina Tara- Balkanska lepotica

Planina Tara- Balkanska lepotica
Nov 26 2013


Nema boljeg mesta za ljubitelje prirode!

Planina Tara je jedna od naših najlepših planina i svakako jedan od najprivlačnijih predela Srbije. Pokrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkana pašnjacima i livadama, ova lepotica planinskog sistema Srbije, ali i celog kontinenta, zaslužuje epitet kraljice planina.

Masiv Tare nalazi se u zapadnom delu Srbije, u graničnom pojasu prema Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj. Površina planine Tare u navedenim granicama je 183 km2, a nadmorska visina iznosi 1.000 m do 1.200 m. Najviši vrh je Zborište s nadmorskom visinom od 1.544 m.

Najpoznatiji turistički lokaliteti na ovoj planini su Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine sa svojim jezerima, Šljivovica, Sokolina, Predov Krst i prelepi vidikovac na njemu. Ovde možete izabrati odgovarajući smeštaj za vaš idealni odmor u prirodi, a u turističkoj ponudi su prelepe vikendice, apartmani i brojni hoteli. U širem području Tare nalaze se brojne prirodne i kulturne atrakcije, gradski i turistički centri, poput Bajine Bašte, Zlatibora ili Višegrada, a podno Tare nalazi se manastir Rača, koji datira iz 13. veka, centar kulturne i duhovne baštine ovoga kraja, može se pročitati na sajtu PlaninaTara.rs.

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta

Zahvaljujući povoljnim klimatskim i geološkim faktorima, Tara ima izuzetno pozitivnu ulogu na život i zdravlje biljaka, životinja i čoveka, a vazduh predstavlja neprocenjivu vrednost.

Bogatstvom biljnog i životinjskog sveta ova planina predstavlja riznicu sadašnjeg, ali i na drugim mestima davno izumrlog životnog blaga. Upravo ovde raste čuvena Pančićeva omorika, relikt i endemit zaostao još iz praistorije, koji je opstao samo na ovim prostorima. Otkrio ju je naš veliki naučnik Josif Pančić, po kome je i dobila ime.

Mesta koja morate obići

U obodu planine Tare nalaze se i nezaobilazne turističke atrakcije: Zlatibor, kao i muzejska železnica Šarganska osmica, etno-selo Mećavnik (Drvengrad) i nadaleko čuvena Kremna, u kojima se dodiruju Zlatibor i Tara.

Šarganska osmica je jedinstveno remek delo svetskog graditeljstva. Na relativno malom prostoru i nepristupačnom kamenom terenu velika visinska razlika je povezana prugom koja kruži preko Mokre Gore i Šargana, kroz sistem tunela i mostova, praveći oblik broja „8“ po čemu je i dobila ime. Ova pruga svojevremeno je povezivala Beograd i Sarajevo, a danas je obnovljena na potezu od Višegrada, preko Mokre gore do Kremana, i služi u turističke svrhe.

Kremna su rodno selo slavnih proroka Tarabića, gde možete upoznati predele u kojima je nastalo čuveno „Kremansko proročanstvo“.

Etno-selo Mećavnik (Drvengrad) nezaobilazni je turistički biser ovoga kraja. Kuće i građevine tamo uglavnom su novoizgrađene kopije autentičnih vajata s ovog područja. Neke od njih su originalne, uz puno pažnje rasklopljene i prenesene sa obližnjih planinskih obronaka, pa zatim ponovo sklopljene u Mećavniku.

Kristalno čiste reke i jezera

Reka Drina, u podnožju planine Tare, sa živopisnim prirodnim ambijentom, jedinstvena je prirodna atrakcija. Pored manjih jezera, brojnih planinskih vodotoka, vodopada i brzaka, tu su i dva, po svojoj lepoti nadaleko čuvena, jezera: Perućačko jezero na Drini i Zaovinsko, gde se mogu videti najlepše slike netaknute prirode.

Idealno mesto za odmor

Spoj izuzetnih prirodnih uslova i jedinstvenog ambijenta, Tara predstavlja savršeno mesto za odmor i rekreaciju, kako za vrhunske sportiste i planinare, tako i za rekreativce i zaljubljenike u prirodu. Sa svojim sjajnim smeštajnim kapacitetima, kako hotelskim, tako i seoskim i apartmanskim, pruža izuzetne mogućnosti za turizam svih 365 godišnje.

Arhiva vesti

Dodatne ponude

Tara smeštaj [ Vile / Apartmani ]

Detalji vikendica / apartmana mogu se pronaći na stranici smeštaj
Lokacija: Tara » Kaluđerske bare
Lokacija: Tara » Osluša
Lokacija: Tara » Kaluđerske bare
Lokacija: Tara » Mitrovac
Lokacija: Tara » Osluša
Lokacija: Tara » Kaluđerske bare
Lokacija: Perućac
Lokacija: Tara » Kaluđerske bare
Lokacija: Tara » Kaluđerske bare
Lokacija: Tara » Osluša
Lokacija: Bajina Bašta
Lokacija: Tara » Zaovine
Lokacija: Tara » Mitrovac
Lokacija: Tara » Kaluđerske bare

Prirodne Atrakcije