Ponude

Solotnik

Gde se nalazi na mapi?

koordinate: 43.8973976085 19.603536129

Informacije

Rejting: 1/5Pregledi: 9606

Solotnik, u narodu poznat kao Kula Proklete Jerine, je utvrđenje koje se nalazi na strmim i nepristupačnim liticama iznad izvora reke Solotuše. Pretpostavlja se da ga je sagradila Jerina, žena Ðurda Brankovića, na ostacima Keltskog utvrđenja. Mesto koje odiše istorijom, vraća vas vekovima u nazad, u vreme vitezova i ostavlja vas bez daha.
Do utvrđenja se može doći iz dva pravca, zavisno od toga da li želite da što više priđete autom ili da pešačite. U prvom slučaju put je makadamski i vodi od crkve u Solotuši do zaseoka Šanik gde se spaja sa putem Ponikve-Kaluđerske bare. Put do Solotuše sa Tare vodi preko obronaka Tare, asfaltni je celom dužinom, relativno uzak, ali veoma živopisan, U jednom trenutku se nalazite naspram samog Solotnika, i možete videti na kakvom nepristupačnom mestu je zamak smešten. Kod crkve je i vodenica od koje kreće pešačka staza, imaju i markacije, ali su stare, tako da bez pomoći lokalnog stanovništva ili dobre intuicije teško možete naći Solotnik. Staza je prilično strma i naporna. Ali zato, je nagrada vrhunska, pogled ka obroncima Tare, Sokolskim stenama, Povlenu i Debelom brdu prosto je fantastičan.... Utvrđenje nije uopšte veliko, to nije neki utvrđeni grad već pravi srednjevekovni zamak, dom ko zna koga. Smešten na steni, a mi možemo samo zamisliti kako je nekada napravljen i kako je izgledao.

Utisci gostiju

Maja Miranović Novi Sad Dec 5 2013

Bila sam tamo sa grupom planinara, sa pešačke strane... e, pa tamo nigde ništa ne piše - ni ime zamka, ni istorijat, NI NIŠTA! Kao da je Bog rekao laku noć (ili mesni oci)... zar je teško postaviti malo putokaza, i jednu tablu sa nacrtanom lokacijom, tlocrtom zamka, nekoliko rečenica o istoriji (ako nam je važna)...?

Rating: 1

ocena: 1 2 3 4 5

Prirodne Atrakcije

Privatni Smeštaj