Ponude

Manastir Rača

Gde se nalazi na mapi?

koordinate: 43.9314893401 19.5411774516

Informacije

Rejting: Pregledi: 41267

Manastir se nalazi se šest kilometara od Bajine Bašte i smatra se da je zadužbina Kralja Dragutina Nemanjica iz XIII veka. Od njegove carske lavre ostali su samo temelji nakon turskih osvajanja iz XV veka. Jedno je od najznačajnih mesta srpske prošlosti. Više puta je urušavan i ponovo podizan, sadašnji izgled dobio je 1826. godine.

Za vreme turske vladavine manastir je jedan od najzačajnih kulturnih centara našeg naroda, poznata Račanska prepisivačka škola.
U toku Drugog svetskog rata ovde je od Nemaca sklonjeno Miroslavljevo Jevanđelje, najstarija srpska knjiga napisana u XII veku. Deo svetih mošti Kralja Dragutina od nedavno se nalaze u ovom hramu zahvaljujući Patrijahu srpskom gospodinu Pavlu, inače jedno vreme monahu u samom manastiru.

Od Manastira Rače do vrela Lađevac i ostatka račanske prepisivačke škole vodi obeležena pešacka staza duga oko dva kilometra. Put vodi uz obalu rečice Rače. Na odmorištima ima sa obe strane reke klupa i stolova sa natstrešnicama. Posle četrdesetak minuta hoda stiže se do slapova vrela Lađevac. U blizini Lađevca nalaze se ostaci Račanske prepisivacke škole. Dalje savladavanje staze koja vodi do vidikovca Crnjeskovo je dosta teže. Lokalni vodiči nacionalnog parka Tara mogu biti od velike pomoci.

Utisci gostiju

ocena: 1 2 3 4 5

Prirodne Atrakcije

Privatni Smeštaj