Ponude

Crveni Potok

Gde se nalazi na mapi?

koordinate: 43.9161346342 19.4195902348

Informacije

Rejting: Pregledi: 4913

Prirodni rezervat "Crveni Potok" se nalazi na visoravni Mitrovac u središnjem delu Nacionalnog parka Tara. Naziv je dobio po tome što kroz njega protiče potok koji se u svom gornjem toku razliva preko zemljišta sastavljenog od crvene ilovače tako da u vreme jačih padavina dobija crvenu boju. Rezervat je obrastao mešovitom šumom smrče, jele, jove i Pančićeve omorike. Do proglašenja rezervata na lokalitetu Crveni potok nije bilo intenzivnije ekspolatacije šuma zbog toga je ovde očuvana šuma prašumskog tipa.

Lokalitet “Tepih livada” je deo šumo tresave u središtu rezervata. Lokalitet je dobio naziv jer još uvek nije u potpunosti obrastao tresavskom šumom i zbog mekoce podloge usled ugibanja tresetnih slojeva.

U uslovima hladne i vlažne klime na ovom staništu uspevaju pretežno biljne zajednice bele mahovine, koja odumiranjem formira naslage belog treseta. Tresetište je počelo da se akumulira u postglacijalnom periodu, završetkom Ledenog doba. Staro je više hiljada godina i dalje raste oko 1mm godišnje.
Prirodni rezervat “Crveni Potok” je prirodni objekat od izuzetnog značaja za nauku. U tresetnim slojevima ovog rezervata sačuvana su fosilizovana polenova zrna koja čuvaju podatke o istoriji biljnog sveta, klimatskim promenama, uslovima staništa Tare i čitave Srbije.

Utisci gostiju

ocena: 1 2 3 4 5

Prirodne Atrakcije

Privatni Smeštaj